(Priročnik) Gradnja in bivanje - Sonce vso zimo greje zastonj

Čas branja: 1 min
25.10.2018  13:16
Priloga Gradnja in bivanje prinaša številne odgovore in predstavlja nove tehnologije za gradnjo doma in njegovo redno vzdrževanje ter sanacijo
(Priročnik) Gradnja in bivanje - Sonce vso zimo greje zastonj
Foto: Thinkstock

V publikaciji Gradnja in bivanje smo izpostavili tri teme: kako lahko s sončno energijo ogrevamo hišo, zakaj v Sloveniji ni več obnov konstrukcij za večjo varnost pred potresi in kako se izogniti zmedi pri izbiri ustreznih sijalk za posamezne prostore.

Sonce še ni obdavčeno

Kombinacija sončne elektrarne in električnega kabelskega ogrevanja lahko postane v prihodnje zelo zanimiva možnost. Cena postavitve takšnega sistema je zelo privlačna, stroškov vzdrževanja skorajda ni, lastnik plačuje le omrežnino. Utopija? Ne! Vendar le, če je sistem pravilno projektiran in nameščen.

Opozarjamo tudi na omejitve te rešitve, ki je primerna le za pasivno in skoraj ničenergijsko gradnjo. Zgodba je pravšnja za naslednji razmislek. Ker običajno predstavlja strošek gradnje od 20 do 25 odstotkov vseh stroškov v celotni življenjski dobi hiše, je bolje več investirati v dobro načrtovanje, saj nam večkratno prihrani nepotrebne izdatke zaradi površnosti, napak in verovanja v lasten prav.

Statistika uničevalni potres napoveduje vsakih 500 let. Vendar.…

Možnost, da v določeni uri udari na naših tleh, je ena proti štiri milijone, kar pomeni okoli 500 let. Možnost je sicer precej nizka, a ko se ta dogodek dejansko zgodi, je tu katastrofa. Veliko ljudi, ki jih tak potres ujame v stavbah, ki niso odporne proti njim, umre. V Sloveniji danes v potresno neodpornih stavbah živi okoli 50 tisoč ljudi, otroci se učijo v konstrukcijsko neustreznih stavbah in tako naprej. Zato opozarjamo, da bi bilo treba več pozornosti nameniti ne le energijsko varčnim obnovam ampak tudi utrditvam konstrukcij.

Ste zmedeni na oddelku s sijalkami?

Pomagali vam bodo naravni principi in evolucija človeka. Osnova temelji na naslednjem: Ob sončnem vzhodu in zahodu je svetlobe malo. Obarvana je od rdečkaste, prek oranžne do rumene. Ko je sonce v zenitu, je svetloba najbolj bela. Če boste upoštevali opisano, boste v megatrgovinah brez svatovalcev brez težav izbrali ustrezno sijalko za dom, garažo in delovno mesto.

Poleg teh vsebin v posebni prilogi Financ pišemo tudi o tem, kako zagotoviti dobre pogoje na delovnem mestu ter o subvencijah za podjetja pri investicijah v energetsko sanacijo stavb.

Prilogo Gradnja in bivanje si lahko prenesete prek spodnjega obrazca.