Kako so kriptovalute skrojile vrh lestvice najuspešnejših IT-podjetij

Čas branja: 2 min
11.10.2018  10:26
Prenesite si brezplačno revijo Top podjetja v IKT
Kako so kriptovalute skrojile vrh lestvice najuspešnejših IT-podjetij

Če vam je prvih deset podjetij na letošnji lestvici največjih IT-podjetij bolj ali manj znanih oziroma ste že slišali zanje, je velika verjetnost, da za podjetja z vrha lestvice najuspešnejših niste slišali še nikoli. Med njimi je kar nekaj takšnih, ki imajo največ tri zaposlene, so lani ustvarila od tri do dobrih pet milijonov evrov prihodkov in skorajda niso imela stroškov. EBIT marža je pri nekaterih celo večja od 90 odstotkov.

Z rudarjenjem pod nebo

In s čim se takšna podjetja ukvarjajo? S čim drugim kot z rudarjenjem kriptovalut. Na prvih dveh mestih lestvice najbolj uspešnih IT-jevcev sta tako podjetji Bitorious in H-Bit, ki sta imeli lani po približno štiri milijone evrov prihodkov od prodaje, ščepec stroškov, dobiček pred obdavčitvijo pa je pri obeh znašal približno 3,8 milijona evrov.

Če sta vam omenjeni dve podjetji povsem neznani, pa ste verjetneje že slišali za NiceHash, ki sta ga ti dve podjetji ustanovili julija lani. Čeprav je lani poslovalo vsega pol leta, bi se tudi to podjetje uvrstilo zelo visoko na lestvici, če jim decembra ne bi vdrli v sistem in jim ukradli za 50 milijonov evrov kriptovalut, zaradi česar so ustvarili 3,9 milijona evrov rezervacij, kar je bil skoraj ves dobiček.

Tudi preostali niso ravno od muh

Med prvo deseterico na lestvici sta še dve podjetji, ki delujeta na področju ustvarjanja kriptožetonov in kriptovalut. A tudi preostala bolj »tradicionalna« IT-podjetja niso od muh in so lahko, kar se tiče dobičkonosnosti, vzor drugim panogam. Dodana vrednost največjih IT-podjetij (če zanemarimo zares ekstremne primere družb z enim samim zaposlenim) je lani v povprečju znašala 78 tisoč evrov. Je pa v teh podjetjih zastala rast števila zaposlenih. Eden izmed razlogov je tudi, da je primernih kadrov zmanjkalo. In da, posledica tega je tudi hitra rast plač.

V telekomunikacijskih podjetjih, ki je drugi segment panoge IKT, je stanje manj rožnato. Število zaposlenih se je zmanjšalo, prihodki so sicer zrasli, dobiček pa je skopnel.