TOP 101: Katera so najboljša med največjimi slovenskimi podjetji

Čas branja: 2 min
12.07.2018  14:15
Prodaja največjih podjetij je lani rasla zelo poskočno, gospodarska rast je zvišala povprečne plače. Medtem najboljša podjetja postajajo prevzemne tarče.
TOP 101: Katera so najboljša med največjimi slovenskimi podjetji

Na krilih izvoza in domače porabe je slovenska gospodarska rast v zadnjih dveh letih vselej presegala tri odstotke. Tako letos dosegamo eno največjih gospodarskih rasti v EU, ki bo sicer v prihodnje nekoliko manjša od tiste v minulih četrtletjih, a vseeno visoko nad evropskim povprečjem.

Slovenija v desetih grafih razkrije še, da se ob močni rasti zaposlenosti pričakuje velika rast plač, javne finance delujejo najbolj zdrave v zadnjih letih, javni dolg se zmanjšuje.

Zmagovalna kombinacija izvoza in dela za avtomobilsko industrijo

Z ogromno rastjo prihodkov in vse večjo dobičkonosnostjo so velikani slovenskega gospodarstva pokazali, da lahko kljub svoji velikosti zdržijo tempo manjših uspešnih podjetij. Med 101 največjim podjetjem se je kot zmagovalna kombinacija pokazala izvozna usmerjenost in proizvodnja za potrebe avtomobilske industrije. Prvi dve podjetji na lestvici sta lani dobili nova lastnika, prvouvrščena Fotona, vodilna razvijalka laserske ginekologije na svetu, je zdaj sama zrela za prevzeme.

Dobiček največji po letu 2007

Slovenske družbe so lani ustvarile za 13 odstotkov več prihodkov kot leto prej oziroma 93,8 milijarde evrov, ustvarjen neto čisti dobiček pa je medletno poskočil za 16 odstotkov, na 3,6 milijarde evrov. To je razveseljivo, saj gre za največji dobiček pa tudi prihodke od prodaje po letu 2007.

Plače navzgor, ponekod tudi za tretjino

Vse to je zvišalo povprečne plače, zaradi dodatkov za uspešnost so ponekod zrasle tudi za tretjino. Seznam 100 slovenskih podjetij, ki najbolje plačujejo svoje zaposlene, pokaže, da mednje sodijo podjetja v IKT-panogi, farmaciji in holdingih. Slovenska podružnica Microsofta je spet prevzela prvo mesto na lestvici, saj je povprečna bruto plača ob 56 zaposlenih znašala šestkratnik slovenskega povprečja – več kot deset tisoč evrov bruto na mesec. Urad za makroekonomske analize in razvoj napoveduje nadaljnjo rast plač. Tako v javnem kot zasebnem sektorju naj bi rast za dobri dve odstotni točki presegala inflacijo.

Boj za tehnične specialiste in proizvodne delavce

Dobra polovica največjih podjetij napoveduje, da bodo do konca leta potrebovala še okoli 1.300 ljudi. Kadrovsko sušo podjetja rešujejo različno, od štipendiranja do aktiviranja že upokojenih delavcev. Objavljamo TOP 10 iskanih poklicev.