Ne hitite, na dopustu ste

Čas branja: 5 min
20.06.2018  00:59
Bodite strpni, ko se peljete na počitnice – potovanje naj bo prijetno doživetje
Ne hitite, na dopustu ste
Foto: petrenkod

Svoboda, ki jo ljudem daje avtomobil, se lahko v poletnih prometnih zastojih spremeni v nočno moro. A tisti, ki se na daljšo pot na počitnice ustrezno tehnično in psihično pripravijo, ne bodo ujetniki v razbeljeni pločevini na štirih kolesih.

Priznam, med vsemi sporočili, ki name ciljajo iz obcestnih tabel in reklamnih panojev, mi le redka ostanejo v spominu. Vsaj enega pa vendarle ne bom pozabil nikoli – »Ne hitite, na dopustu ste.« Gre za preprosto in učinkovito sporočilo, ki deluje po vsem svetu. Toda mirna in strpna pot na počitnice se začneta veliko prej, preden sedemo v avtomobil in se odpravimo na cesto.

Na počitnice se pripravite celovito

Cilj vsakega posameznika ali družine je, da se ima na počitnicah lepo. Lepota je navadno povezana z novimi ali že znanimi, a v vsakem primeru od doma precej oddaljenimi kraji, ki so pogosto ob morski obali ali drugih turističnih znamenitostih, ki si jih želi v poletnem času ogledati še nepregledna množica drugih ljudi. Na počitnice ali dopust se je treba zato ustrezno pripraviti, naš cilj mora biti varna pot do cilja. Marsikateri težavi, glavobolu in stresu se bomo izognili že s temeljito pripravo.

Kje začeti?

Dober načrt je več kot pol rešitve. Začeti je treba z organizacijo potovanja, načrtovanjem poti in preverjanjem vremenske napovedi ter morebitnih zastojev ter, če nam to razmere dopuščajo, izbrati potovanje v času, ko so ceste in mejni prehodi manj obremenjeni. Skok na morje v petek po službi na primer ni ravno najboljša ideja. Med nujne organizacijske ukrepe sodi tudi preverjanje vseh dokumentov – tako potnikov kot prevoznega sredstva (sta registracija in tehnični pregled veljavna, je zavarovanje ustrezno urejeno, potrebujemo zeleno karto). Če bomo na dopust v tuje kraje vzeli domačo žival, mora tudi ta imeti ustrezne dokumente in oskrbo.

Ne pozabite na pripravo avtomobila

Ker nas večina na dopust potuje z avtomobilom, je treba tudi temu pred daljšo potjo nameniti nekaj več pozornosti. Prvi nasvet: na pot se odpravimo s čistim avtomobilom, preglejmo delovanje vseh svetlobnih teles, brisalnikov, klimatske naprave, preverimo raven tekočin (motornega olja ter zavorne in hladilne tekočine) in pnevmatike, ki jim po potrebi dvignemo tlak, ker bo vozilo zaradi potnikov in prtljage težje.

Na pot se odpravimo s polno posodo goriva, saj nikoli ne vemo, ali bomo kje obstali v prometnem zamašku. Postankov za točenje goriva poleti ne načrtujmo na skrajni meji zmogljivosti vozila, saj vročina, zastoji in večja obremenitev (teža) vozila lahko prispevajo k večji porabi.

Posebno pozornost si zasluži prtljaga

Na kratko: prtljaga naj bo zložena tako, da v nobenem trenutku ne ovira preglednosti iz vozila in ne predstavlja nevarnosti za potnike ob morebitnem sunkovitem zaviranju. Če prtljago vozimo tudi na strehi ali prikolici, se med potovanjem večkrat prepričamo, da je (še vedno) zanesljivo pritrjena. Na strehi že sicer ni priporočljivo voziti težjih kosov prtljage, vsekakor pa nikoli ne gre presegati obremenitev, ki jih je opredelil proizvajalec vozila, strešnega kovčka ali prikolice.

Naj bo potovanje prijetno doživetje

Potovanje ali izlet naj bo doživetje, v katerem bomo uživali, zato se pretirano ne obremenjujmo s časom in hitrostjo. Glavna naj bo skrb za dobro počutje potnikov, predvsem pa voznika. Poskusimo se izogniti potovanjem, ki sledijo napornemu delovniku, stresnemu dogodku ali hudemu čustvenemu naboju, zato si pred potovanjem (in po potrebi med njim) vzemimo čas za umiritev.

Voznikov cilj mora biti udobje potnikov, svojo nalogo bo opravil takrat, ko bodo ti potrdili, da je bila pot prijetna in sproščujoča, predvsem pa varna ob upoštevanju njihovih želja. Za dobro razpoloženje lahko skrbi glasba (ta naj ne bo preglasna) ali sproščen pogovor, zaupanje potnikov pa voznik pridobi z umirjeno in strpno vožnjo, brez nepotrebnih komentarjev o ravnanju drugih voznikov. Potniki morajo začutiti, da voznik obvlada vse prometne situacije – tudi zastoje ali izredne dogodke, kot je morebitna okvara vozila – in se nanje pravilno ter umirjeno odzove.

Daljše poti je pametno razdeliti na etape s postanki. Ustaviti se velja vsaj vsaki dve uri vožnje in vzeti vsaj krajši odmor. Na število postankov vplivajo tudi drugi potniki, saj velja upoštevati želje in potrebe otrok, starejših in morebiti celo živali.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Razkritje: Sponzor vsebine je Javna agencija RS za varnost prometa.