Katere nepremičnine se vam splača kupiti od DUTB?

Čas branja: 5 min
25.04.2018  12:00  Dopolnjeno: 25.04.2018 16:33
Preverili smo, katere nepremičnine se splača kupiti od DUTB kot naložbe, ki bi vam z oddajanjem lahko prinesle zanimive tržne donose.
Katere nepremičnine se vam splača kupiti od DUTB?
Foto: Aleš Beno

Za nakup nepremičnine ima vsakdo svoj razlog. Nekdo rešuje stanovanjsko vprašanje, drug potrebuje prostor za poslovno dejavnost, tretji pa vidi v nepremičnini naložbo, s katero bi rad zaslužil. V ponudbi nepremičnin DUTB smo zato preverili tiste, ki bi kupcu kar najhitreje povrnile denar in s katerimi bi lahko dosegel lepe dobičke. Osredotočili smo se na nepremičnine, ki so primerne za poslovne prostore in bi jih lahko oddajali podjetjem. Poleg teh smo preverili še ponudbo nepremičnin na zanimivih turističnih lokacijah, s katerimi bi najlažje upravičili naložbo.

Lokacija, velikost, kakovost gradnje ter predvsem razmerje med nakupno ceno in višino najemnine

Pri vsaki izbiri in nakupu nepremičnine je najpomembnejša njena lokacija, saj je od nje odvisno, ali bomo lahko z določeno nepremičnino zaslužili ali ne. Poleg lokacije je nujno še upoštevati velikost in kakovost gradnje. Povprečna mesečna najemnina kvadratnega metra poslovnih prostorov v Ljubljani tako na primer znaša od 10 do 12 evrov, v Kranju okoli osem evrov in v Mariboru šest. Pri skoraj 50-odstotni razliki cene najema kvadratnega metra v različnih slovenskih mestih je zato nujno, da poiščemo ugodno nepremičnino, ki zadosti vsem trem pogojem, če želimo ustvariti donos z oddajanjem. Podobno je tudi pri turističnih nepremičninah, kjer je lokacija še pomembnejša in odloča o tem, ali bomo imeli zmogljivosti zapolnjene ali pa bodo prostori samevali.

Nakupna cena je praviloma višja od izklicne

Višino letnega donosa oddajanja nepremičnine določa predvsem razmerje med nakupno ceno in višino najemnine, seveda pa ne smemo pozabiti niti na stroške vzdrževanja in investicij, ki oklestijo donose. Opozoriti kaže tudi, da so cene nepremičnin na spletni strani DUTB izklicne. Nepremičnine pa v povprečju prodajo po višjih cenah od izklicnih. Teoretično bi lahko pri poslovnih nepremičninah dosegli letni donos med petimi in desetimi odstotki, pri stanovanjskih nepremičninah pa med dvema in petimi odstotki. Večji donosi se lahko dosežejo z oddajanjem v turistične namene, vendar sta zato potrebni prava lokacija in polna zasedenost skozi vse leto (letni donos smo računali brez upoštevanja stroškov vzdrževanja, investicij in drugih izdatkov).

V spodnjem izboru nepremičnin, ki jih najdete v ponudbi DUTB, jih je zato večina v krajih, zanimivih za turiste, in z njimi investitor lahko doseže večje donose.

Kako kupiti nepremičnino od DUTB

DUTB ima trenutno v ponudbi 41 pisarniških prostorov, 13 turističnih objektov, 30 stanovanj, 112 zemljišč, 21 hiš, 24 trgovskih objektov in 22 industrijskih nepremičnin. Vse nepremičnine pa se ne prodajajo enako, saj gre lahko za prodajo z zbiranjem nezavezujočih ponudb ali pa z javnim razpisom oziroma dražbo.

Pri prodaji z zbiranjem nezavezujočih ponudb kupci oddajo ponudbo tako, da izpolnijo in pošljejo obrazec, ki ga pridobijo na spletni strani. To lahko storijo kar prek spletne strani, lahko pa ga pošljejo tudi prek pošte. Pri prodaji prek javnega razpisa ali dražbe so pogoji prodaje posebej objavljeni v oglasu nepremičnine in določajo datum za oddajo ponudb, datum dražbe, višino varščine, izhodiščno ceno in podobno.

PISARNIŠKI PROSTOR

Ljubljana, Trdinova ulica 4

Pisarne v izmeri 367 kvadratnih metrov so v neposredni bližini centra mesta na Bavarskem dvoru. Poslovni prostori z veliko dnevne svetlobe so bili obnovljeni leta 2005 in so dobro ohranjeni.

 • IZKLICNA CENA: 550.800 EUR + pripadajoči davek
 • MOŽNOST ODDAJANJA (cca.): 11,90 EUR/m² (ocena Financ)

Maribor, Slovenska ulica 40

Pisarniški poslovni prostori so v neposredni bližini mestnega središča. Na voljo je 398 kvadratnih metrov pisarn, ki so v mansardi poslovne stavbe in prejmejo veliko dnevne svetlobe. V pritličju je urejena tudi varnostna in receptorska služba.

 • IZKLICNA CENA: 222.000 EUR + pripadajoči davek
 • MOŽNOST ODDAJANJA (cca.): 6,00 EUR/m²/mesec (ocena Financ)

STANOVANJA

Koper, Gortanov trg 14A

Opremljeno stanovanje, primerno za vselitev, je v drugem nadstropju poslovno-stanovanjske stavbe, ki je v dobrem stanju, prenovljena in prepoznavna v okolici. Stanovanje, veliko 88 kvadratnih metrov, je v bližini tržnice in pristanišča.

 • NAKUPNA CENA: 139.000 EUR + pripadajoči davek
 • MOŽNOST ODDAJANJA: 900 EUR/teden (Okvirna cena turističnega najema podobnih stanovanj v okolici, ki smo jo pridobili na eni izmed bolj priljubljenih nastanitvenih spletnih straneh.)

Celje, Prešernova ulica 2

Trisobno stanovanje v centru Celja je primerno za takojšnjo vselitev. Stanovanje z moderno kopalnico je bilo obnovljeno pred nekaj leti ter ima vgrajena kakovostna PVC-okna in protivlomna vrata.

 • IZKLICNA CENA: 78.000 EUR + pripadajoči davek
 • MOŽNOST ODDAJANJA (cca.): 500 EUR/mesec (Okvirna cena mesečnega najema podobnih stanovanj v bližini.)

HIŠE

Kranj, Prešernova ulica 5

Staromeščanska hiša stoji v starem mestnem jedru in jo sestavljajo tri ločene enote, ki skupaj merijo 499 kvadratnih metrov. Prva je trgovina, ki je bila obnovljena leta 2005 in je trenutno oddana v najem. Druga enota je primerna za pisarno ali drugo mirno dejavnost. V tretji pa so prostori, ki so primerni za stanovanje ali za poslovno dejavnost, na primer plesni studio ali organizirano vadbo.

 • IZKLICNA CENA: 200.000 evrov + pripadajoči davek
 • MOŽNOST ODDAJANJA (cca.): 8 EUR/m²/mesec (ocena Financ)

Rateče Planica, Rateče 162B

Na odlični lokaciji ob kolesarski stezi Kranjska Gora–Trbiž in ob cesti proti planiškim skakalnicam je naprodaj 214 kvadratnih metrov velika stanovanjska hiša. Zgrajena je bila leta 2006 in stoji na 954 kvadratnih metrov velikem zemljišču, na katerem je tudi nadstrešek za dva avtomobila.

 • IZKLICNA CENA: 440.000 EUR + pripadajoči davek
 • MOŽNOST ODDAJANJA (cca.): 900 EUR/teden (Okvirna cena turističnega najema podobnih hiš v okolici, ki smo jo pridobili na eni izmed bolj priljubljenih nastanitvenih spletnih straneh.)

TURISTIČNI OBJEKTI

Mojstrana, Triglavska cesta 39

Na voljo je deset počitniških apartmajev, kjer vsak apartma poleg osrednjega bivalnega dela, v katerem so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, zajema še dve spalnici. Poleg tega vsakemu apartmaju pripadajo 14 kvadratnih metrov velika shramba v kleti in dve parkirni mesti.

 • IZKLICNA CENA: 99.528 EUR + pripadajoči davek
 • MOŽNOST ODDAJANJA (cca.): 700 EUR/teden (Okvirna cena turističnega najema podobnih apartmajev v okolici, ki smo jo pridobili na eni izmed bolj priljubljenih nastanitvenih spletnih straneh.)

Sečovlje, Parecag 144b

V večstanovanjski stavbi, ki je bila zgrajena leta 2008, je 145 kvadratnih metrov veliko štirisobno stanovanje. Stanovanju pripadata še prostorna terasa in bazen.

 • IZKLICNA CENA: 225.000 EUR + pripadajoči davek
 • MOŽNOST ODDAJANJA (cca.): 1.050 EUR/teden (Okvirna cena turističnega najema podobnih apartmajev v okolici, ki smo jo pridobili na eni izmed bolj priljubljenih nastanitvenih spletnih straneh.)