Mason: Kako se lahko podjetja prilagodijo koncu neoliberalizma?

Čas branja: 1 min
12.04.2018  12:55
Nove tehnologije morda lahko res prinesejo konec neoliberalizma, vsekakor pa prinašajo potrebo po spremembi poslovnih modelov podjetij.
Mason: Kako se lahko podjetja prilagodijo koncu neoliberalizma?
Paul Mason, britanski novinar in publicist, glavni govornik 35. Finančne konference

Podatki o letnih stopnjah globalne gospodarske rasti pokažejo, da smo danes rahlo pod ravnmi iz leta 1980. Spremenili so se le prispevki osrednjih dejavnikov globalne rasti. Do leta 2000 sta rast poganjala boljša izobrazba in tehnološki napredek, od takrat pa vstop držav BRICS na svetovne trge. Napovedi nadaljnih gibanj so vse prej kot spodbudne. V eni takšnih analiz Bank of England napoveduje desetletja upadanja svetovne gospodarske rasti.

Kako se bo svetovno gospodarstvo znašlo brez monetarnih spodbud?

Upad gospodarske rasti proti ravnem iz osemdesetih let se je začel z začetkom zadnje finančne krize leta 2008, kar Paul Mason, britanski novinar in avtor knjige Postkapitalizem – Vodnik po naši prihodnosti, označuje s koncem neoliberalizma. Trdi, da bo brez obsežnih programov kvantitativnega sproščanja oziroma nadaljnjega dotoka svežega kapitala na trge neoliberalni model ostal brez kisika, podobno kot se zgodi bolniku, ki ga odklopijo z umetnega dihanja. Nadaljna monetarna politika centralnih bank prav tako skrbi številne finančne analitike, ki se zavedajo težavnega prehoda od programov kvantitativnega sproščanja, saj so zaradi dolgega obdobja izjemno nizkih obrestnih mer nastala nesorazmerja med vrednostjo in donosom v številnih naložbenih razredih oziroma se bodo ta zaradi rasti obrestnih mer morala spremeniti.

Uporabniki ustvarjajo kapital Googla in Facebooka, dobiček gre podjetjem

O koncu neoliberalizma, ki naj bi ga povzročile nove tehnologije na čelu z umetno inteligenco, govori tudi Janis Varufakis, profesor ekonomije in nekdanji grški finančni minister. Varufakis opozarja na posledice nadaljnje rasti tehnoloških velikanov, predvsem v času razvoja umetne inteligence. "Vsakič, ko uporabite Googlov iskalnik (ali pa Facebook), prispevate k ustvarjanju kapitala. A donos na ta kapital pripada Googlu, ne vam. Tako ni dvoma, da kapital ustvarja družba, dobički pa gredo podjetjem."

Nove tehnologije prinašajo nove poslovne modele

Ne glede na ideološki podton razprave drži, da nove tehnologije prinašajo potrebo po novih poslovnih modelih, kakršne ponazarjajo podjetja, kot so Google, Airbnb, Facebook in druga. uveljavljeni poslovni modeli se tako vse bolj soočajo s potrebo po spremembi podjetij iz klasičnih linearnih organizacij z omejenimi viri in omejeno možnostjo rasti v eksponentne organizacijske modele podjetij z minimalnimi organizacijskimi omejitvami in možnostjo eksponentne rasti.

Finančni izzivi sveta in Evrope so tako precejšnji. Svoj vpogled v prihodnje gospodarske izzive, ki se jim ne bodo mogla ogniti niti slovenska podjetja, bo na 35. Finančni konferenci razkril Paul Mason, britanski novinar in publicist.