Kaj je tehnološki razvoj prinesel energetiki. In kaj še bo.

Čas branja: 3 min
19.03.2018  14:10
Dnevi energetikov, najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov, tudi letos prinašajo vrhunska predavanja tujih in domačih energetskih strokovnjakov.
Kaj je tehnološki razvoj prinesel energetiki. In kaj še bo.

Kakšne poslovne modele oblikujejo najpomembnejši globalni igralci v energetiki in kako nanje vpliva tehnološki razvoj, bodo med drugim predstavili predavatelji na Dnevih energetikov.

Med globalno najbolj vplivnimi v pametnih omrežjih

Med predavatelji bo Philip Lewis, eden največjih poznavalcev novih poslovnih modelov na drobnoprodajnem trgu električne energije in plina. Lewis je doktoriral iz trženja na univerzi v Edinburgu, specializiral pa se je za psihologijo kupcev in njihovo vedenje. Lewis je ustanovitelj in izvršni direktor energetskega možganskega trusta VaasaETT. Organizacija je eden najpomembnejših evropskih virov aktualnih drobnoprodajnih cen elektrike in plina ter sodi med glavne ponudnike analiz tega trga. Leta 2014 je bil imenovan med 40 najvplivnejših ljudi za pametna omrežja, leto pozneje pa med 11-člansko elito pametnih omrežij. V letih 2014–2016 je bil član sveta za prihodnost elektrike pri Svetovnem ekonomskem forumu.

Brezžične tehnologije, revolucija v merjenju

Kakšne priložnosti prinaša internet stvari pri upravljanju energije, bo razložil direktor za raziskave in razvoj pri ponudniku energetskih rešitev Solvera Lynx Tomaž Fatur. Priložnosti so v elektroenergetskih sistemih, plinovodnih omrežjih, pri daljinskem ogrevanju in v drugih sistemih distribucije energentov. Operaterji takšnih omrežij upravljajo veliko število naprav in objektov, učinkovite brezžične tehnologije in nove zmogljive baterije pa omogočajo zajem podatkov, ki doslej ni bil možen. Meritve lahko opravljajo tudi na lokacijah, kjer še pred kratkim niso bile izvedljive. Fatur bo predstavil številne primere dobre prakse v Sloveniji.

Uspešne slovenske rešitve za e-mobilnost – podjetje Elaphe

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Elektrika v kraju A dražja kot v kraju B

Kako tehnologija blokovnih verig spreminja delo operaterjev elektroenergetskega omrežja in navade porabnikov, bo pojasnil Erwin Smole iz avstrijske družbe Grid Singularity. Smole je med drugim opravljal vodstvene naloge v energetski družbi, pri regulatorju E-Control in v svetovalni družbi PwC. V podjetju razvijajo programsko rešitev, ki bo omogočila transakcije v soseski. Elektriko bo mogoče prodati sosedu, uporabiti bo mogoče hranilnik, iz katerega bo lahko jemal sosed. Z verižnimi bloki pa lahko uvedejo različne cene električne energije za posamezna vozlišča. Če bo na eni postaji velika obremenitev, bo tam cena električne energije zrasla.

Avtor uspešnice Financial Timesa

Osrednji govornik konference Chris Goodall pa je strokovnjak za energetske tehnologije in redno predava o globalnih pristopih k nizkoogljičnemu pridobivanju energije, nizkoogljičnemu ogrevanju, o električnih avtomobilih in shranjevanju energije v baterijah, pa tudi o zajemanju ogljika in geoinženiringu. Podjetjem in nevladnim organizacijam svetuje, kako lahko postanejo bolj energetsko učinkoviti. Napisal je številne članke in več knjižnih uspešnic, njegovo delo Ten Technologies to Fix Energy and Climate je bilo med uspešnicami leta časnika Financial Times. Vodi tudi spletni strani Carbon Commentary in Solar Forecast, ki jo uporabljajo pri trgovanju z električno energijo. Poleg tega je direktor enega izmed največjih britanskih podjetij za polnjenje električnih vozil.