SportyFi, slovenski kriptokovanci, ki jih podpirajo velika športna imena

Čas branja: 2 min
02.11.2017  15:53
Bolj kot za kriptokovance in Roberta Carlosa, gre za financiranje športnikov na vseh ravneh in vseh delih sveta.
SportyFi, slovenski kriptokovanci, ki jih podpirajo velika športna imena

Globalni kripto svet dobiva še eno dodatno dimenzijo, ki izvira iz slovenskega prostora. SportyFi, decentraliziran ekosistem za financiranje športnikov, želi odstraniti finančne ovire, ki nadarjenim športnikom pogosto onemogočijo razvoj nadaljne kariere in hkrati zasebnim vlagateljem odpreti vrata do 1,3 milijarde dolarjev velike športne industrije ter tako demokratizirati investicije v športu. Slovenska platforma bo namreč športnikom, klubom in športnim organizacijam omogočala zbiranje sredstev preko spleta na osnovi kriptovalut, obenem pa bo malim investitorjem, ki do sedaj niso imeli možnosti vlaganja v šport, omogočala, da sredstva vlagajo v športnike in klube ter, v primeru športnih uspehov, tudi zaslužijo.

Od manjših donacij klubom...

Ekosistem SportyFi-ja stoji na dveh stebrih. Prvi steber predstavlja blockchain športna investicijska platforma, ki bo delovala v vlogi posrednika med posameznimi športniki, ki potrebujejo finančna sredstva in posamičnimi mikro investitorji oz. donatorji. Finančna sredstva iz platforme bodo lahko črpali posamični športniki, klubi ali ostale športne organizacije v obliki donacij ali pa investicij.

...do vzgajanja najboljših profesionalcev

SportyFi pa se bo prav tako fokusiral na razvoj ter financiranje športnikov z najvišjim potencialom, za kar bo skrbel drugi steber ekosistema v obliki sklada za profesionalne športnike. Ta bo v zameno za začetno investicijo v izbranega športnika investitorju nudil delež sponzorskih, trženjskih, prestopnih ali ostalih prihodkov. SportyFi podpirajo velika, tako domača kot tuja, športna imena.

Kot strokovni partner je projekt podprla Košarkarska zveza Slovenije, med svetovalci projekta najdemo Primoža Brezca, Savo Miloševića, Noriakija Kasaija, Vasjo Bajca, Špelo Pretnar, projekt pa so med drugim podprli tudi brazilski superzvezdnik Roberto Carlos, Peter Prevc, Edin Džeko, Jakov Fak, Robert Kranjec in mnogi drugi.

Charlie Shrem: "Industrija športa je zrela za tovrstno revolucijo."

Projekt je pritegnil tudi velika imena iz sveta kriptovalut – med svetovalci ekipe je tako tudi Charlie Shrem, soustanovitelj fundacije Bitcoin Foundation, ki bdi nad bitcoinom. Shrem kot strokovni svetovalec za področje razvoja tehnologije SportyFi-ju pomagal vzpostaviti investicijski ekosistem. “Všeč so mi projekti, ki blockchain uporabljajo izven strogo finančnega sektorja – in industrija športa je zrela za tovrstno revolucijo.”

ICO od 21. novembra dalje

SportyFi bo sredstva za zagon platforme zbiral v t.i. ”token crowdsaleu” od 21. novembra dalje, zbrati pa želijo 16 milijonov dolarjev. Izdali bodo lasten kovanec, SPF, ki bo kmalu po zaključku zbiranja sredstev tudi kotiral na večjih borzah za kriptovalute, sama platforma pa bo v testni različici na voljo še pred koncem leta.