FINANCEpro - Povezujemo oglaševalce s poslovno javnostjo. Kaj je to? ALTApro

Nova naložbena kultura

Najem kredita ali pravočasno varčevanje?

12.10.2017  20:30
Si želite novega avta, sanjskih počitnic ali stanovanja? S kreditom je cilj res hitreje dosegljiv, vendar pa se lahko s pravočasnim varčevanjem izognete bistveno večjim stroškom.
Najem kredita ali pravočasno varčevanje?

Za povprečnega Slovenca je nakup nepremičnine običajno velik in najbolj zahteven finančni zalogaj, ki ga bo imel v življenju. Vendar pa ne gre spregledati niti manjših ciljev, kot so nov avto ali motor, sanjske počitnice, morda zamenjava pohištva ali pralnega stroja.

Ker smo v današnji družbi navajeni dobiti želeno takoj, se v takih primerih ponavadi zatečemo k najemu posojila, s katerim želje nemudoma uresničimo, nato pa jim odplačujemo v prihodnosti. Posojil je cela vrsta, od manjših potrošniških do namenskih in hipotekarnih, ki se jim lahko zavežemo tudi do 30 let. V tem času lahko obresti dosežejo tudi več kot 40 odstotkov glavnice.

Zato se poskušajte izogniti financiranju s posojili, posebej pri nakupu potrošniškega blaga in storitev. Nepotrebno zadolževanje moč obresti obrne proti vam. Že pri nakupu novega pralnega stroja ali plačilu dopusta boste deležni velikega popusta, če ga boste financirali z varčevanjem in ne s kreditom.

Ste vedeli, da lahko v času odplačevanja hipotekarnega kredita privarčujete za precej večje stanovanje kot ste ga s kreditom kupili (ob predpostavki enakih cen nepremičnin)? Preverite izračun.

Na posojila smo že tako navajeni, da se nam zdi popolnoma normalno, da živimo z dolgom nad nami. Svetovni dolg skokovito narašča in trenutno znaša skoraj 50.000.000.000.000 evrov, znesek pa vsako sekundo zraste še za nekaj sto tisočakov. Vsak Zemljan je zadolžen za več kot sedem tisoč evrov, povprečni Slovenec pa za skoraj osem tisoč evrov.

Namesto, da bi banki odplačevali drago posojilo, je precej pametneje, da nakup (če je le mogoče) načrtujete vnaprej in varčujete. Že s preprostim pregledom svojih mesečnih prihodkov in stroškov lahko ugotovite, kolikšen znesek lahko mesečno privarčujete in koliko časa boste potrebovali, da boste lahko izpeljali načrtovani nakup.

Z izračunom preverite, kako velika je lahko razlika, če znesek privarčujete, ali če ste zanj primorani najeti posojilo.

Varčevanje kot (dobra) navada

Varčevanje je učinkovitejše sredstvo za uresničevanje želja od posojila, saj pri varčevanju denar dela za vas. Z malo potrpljenja in premišljeno izbiro varčevanja se lahko torej stvari odvijajo povsem drugače.

S pravočasnim varčevanjem se boste namreč lahko izognili najemanju posojil, ki vas stanejo bistveno več. Če z varčevanjem začnete zgodaj, pa boste za doseganje želene vsote potrebovali nižje zneske vplačil.

Prihranki ne pridejo sami od sebe. Prej kot začnete varčevati, dlje bo vaš denar delal za vas in lažje boste uresničili svoje cilje! Izberite svoj naložbeni cilj, pri ALTI pa vam ga bomo pomagali doseči in preseči s čim manj odrekanja!

PRO
Članki
Članki Kako zmanjšati tveganja pri vlaganju in si zagotoviti mirnejši spanec?

Metoda tretjin je preprosta, a v praksi precej učinkovita oblika investiranja.

PRO
Članki
Članki Kdaj kupiti kriptovaluto?

Ste prepričani, da ne boste že tako tvegane naložbe kupili ob nepravem času?

PRO
Članki
Članki Na trgih tudi v letu 2018 še nobenega strahu

Največja pričakovanja v tehnološki panogi, kjer je tudi največ tem, ki bodo krojile spremembe v prihodnjih letih.

PRO
Članki
Članki Kako z novimi tehnologijami obogatiti svoj portfelj?

Razvoj kriptovalut omogoča precej bolj varne, manj tvegane in razumske naložbene možnosti od nakupa samih novonastalih valut.

PRO
Članki
Članki 7 nasvetov za obvladovanje financ

S pomočjo nekaj koristnih in pametnih nasvetov boste svoje finance gotovo imeli pod večjim nadzorom.

PRO
Članki
Članki Kako do uresničitve želja na pameten način

Si želite nov avtomobil, stanovanje, športno opremo ali sanjski dopust pa nimate dovolj prihrankov? Na poti do najbližje banke vseeno...

PRO
Članki
Članki Naj vas s prihranki v skladih ne ujame nevihta

Želite premoženje v skladih varneje naložiti in hkrati odmisliti dogajanje na trgih? Spoznajte storitev upravljanja med skaldi, ki vam...